Saturday, April 25, 2009

mee kari

salam
masak mee kari. sebenarnye buat mee kari kat sini agak mencabar ye puan puan, sebab kat sini tade mee kuning cam kat tempat kite, mee die berupe paras seperti laksa. fish cake plak cam susah jugak nak carik, kerang ape tah lagi, seekor kerang pun tak pernah dilahirkan di lautan pasifik, aku rase r. so, kami just gune ape yang ade.

kuah
-bawang putih
-mixed spice (tade pun takpe kot, saje je rase cam nak gune mixed spice)
-lada boh
-200ml santan
-air
-garam
-air asam jawa

kisar dan campur
-bawang merah (kisar)
-rempah kari ikan(rasenye, kalo tade fish cake baik gune rempah kari ikan, rase die lagi best)

-ayam
-udang
-mussel
-squid
-karot

cara-cara:
- tumis bawang putih sampai keemasan
-tumis mixed spice
-tumis lada boh sampai pecah minyak
-masukkan bawang merah yang digaul dengan rempah kari tadi
-masukkan semua bahan daging (ayam, etc.)
-masukkan santan diikuti air
-masukkan air asam jawe
-masukkan karot
-masukkan garam

bahan hiasan?
-rebus telur
-taufo
-celur sawi dan camboh.



agak tak semenggah la mee karini, mungkin teknik amek gamba tu yang tak betol :p

kakak nombor due
wellington
9:11 malam. 25 sept 2009. sabtu

No comments: